SRC BELGESİ NEDİR, NASIL ALINIR?

SRC BELGESİ NEDİR, NASIL ALINIR?

SRC belgesi, bir nevi mesleki yeterlilik belgesi olarak açıklanabilir. Yolcu ve yük taşımacılığı ile uğraşan herkes SRC (sürücü) belgesini ve psikoteknik belgesini almak zorundadır.

Kısacası, ticari araç işi ile uğraşanlar bu belgeyi alarak mesleklerini devam ettirebilirler. SRC belge sahibi olmadan yolcu ve yük taşımacılığının yapılması kanunen yasaktır. SRC belge yeterlilik sınavları yılda 3 defa yapılır. Bu sınavlara girip 100 üzerinden en az 60 puan alınması durumunda SRC belgesi almaya hak kazanılır.

SRC Belgesi Çeşitleri

SRC belgelerinin çeşitleri kullanılacak alana göre farklılık gösteriyor. SRC-1, SRC-2, SRC-3, SRC-4 ve SRC-5 olmak üzere toplamda 5 farklı belge çeşidi bulunuyor. Bu belgeler yapılacak olan faaliyete göre sınıflandırılıyor. Ticari araç ile yolcu taşımacılığı yapacak olanlar SRC-1 ve SRC-2 numaralı belgeyi alıyorlar. Yük ve kargo taşımacılığı yapacak olanlar ise SRC-3 ve SRC-4 numaralı belgeleri alıyorlar. Tehlikeli ve atık madde taşımacılığı yapacak olanlar da SRC-5 numaralı belgeyi almak zorundalar. 5 numaralı belgenin sınavını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yaparken, diğer 4 belgenin sınavını Millî Eğitim Bakanlığı yapıyor.

src belgesi-1

SRC belge çeşitleri hakkında biraz daha detay verelim.

SRC-1 Belgesi

Uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak olan kişilerin alması gereken belge türüdür. Bu belgeyi alabilmek için toplamda 40 saat eğitim görülmesi ve sınavdan en az 60 puan alınması gerekiyor.

SRC-2 Belgesi

Yurt içinde yolcu taşıyacak olanlar bu belgeyi almak zorundadırlar. Bu belgenin eğitim süresi ise 36 saattir

SRC-3 Belgesi

Uluslararası olarak eşya, yük ve kargo taşıyacak olan kişiler için gerekli olan belge türüdür. 41 Saatlik eğitimin ardından bu belgeye sahip olabilirsiniz.

SRC-4 Belgesi

Yurt içinde eşya, kargo ve yük taşıyacak olanlar için gerekli olan belge türüdür. 36 saatlik eğitimin ardından bu belgeye sahip olabilirsiniz.

SRC-5 Belgesi

Atık madde ve tehlikeli madde taşıyacak olanların bu belgeyi alması zorunludur. SRC-5 belgesinin kursu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın belirlediğini kurslarda verilmektedir. Yani her sürücü kursunda bu belgenin eğitimini bulmanız mümkün değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sitesini ziyaret ederek yetkili sürücü kurslarını ve sınav dönemlerini öğrenebilirsiniz.

src belgesi-2

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

Yolcu, yük ve atık madde taşımacılığı işi yapan kişiler SRC belgelerinden uygun olan birini almakla yükümlüdürler. Bu belge olmadan taşımacılık yapmaları kanunlar gereğince yasaktır. SRC belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını da hemen sizlere anlatalım. SRC belgesini almak isteyenler için kurslar ve sınavalar oluyor. Ancak bazı kişiler bu durumdan muaf sayılabiliyor. 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet almış olan kişiler herhangi bir kursa ve sınava girmesine gerek kalmadan SRC belgelerini alabiliyorlar. Bu tarihten sonra ehliyet alan kişiler ise kurslara ve sınavlara girerek SRC belgesini alabilirler.

25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet almış olan kişiler sınava ve kursa girmeden SRC-2 ve SRC-4 belgelerini alabilirler. 25 Şubat 2003 tarihinden önce C ve D sınıfı ehliyet almış olan kişiler ise SRC-2, SRC-3 ve SRC-4 belgelerini sınavsız olarak alabilirler. Son olarak, 25 Şubat 2003 tarihinden önce E sınıfı ehliyet almış olan kişiler ise SRC-1, SRC-2, SRC-3 ve SRC-4 belgesini sınav ve kurstan muaf olarak alabilirler. SRC-5 sınıfı belge için ise sınav ve kursa girmek mecburidir.

Ehliyetini 25 Şubat 2003 tarihinden sonra alanlar ise, mecburi olarak bu kurslara ve sınavlara katılmak zorundalar. SRC belgesini almak için en yakın sürücü kursuna giderek başvuru yapabilirsiniz. Ancak, bazı sürücü kurslarında SRC belgelerini veren eğitim bulunmuyor. Çevrenizdeki en yakın SRC belgesi veren sürücü kursuna giderek kayıt yaptırabilirsiniz. Adli sicil kaydı ve biyometrik fotoğrafınızı alarak bir sürücü kursuna gidebilir ve SRC belgesi için kurs eğitiminize başlayabilirsiniz.

SRC belgesini almak için 30 saatlik bir kurstan geçmeniz gerekiyor. Sonrasında da sınav oluyor. Bu sınavdan en az 60 puan alırsanız SRC belgesini almaya hak kazanıyorsunuz. SRC belgesi sınav tarihleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın sitesinde duyuruluyor. Sınavlar senede 3 defa yapılıyor. Ayrıca şunu da belirtelim, 65 yaşını doldurmuş kişiler SRC belgesi alamıyorlar.

src belgesi-3

SRC Belgesini Kimler Alabilir?

SRC belgelerinden birini alabilmeniz için gereken en önemli şey, kullanacağınız araç için ehliyet sahibi olmanızdır. Otobüs kullanma yaşı 26 olduğu için SRC-1 ve SRC-2 belgesini 26 yaşından küçük olanlar alamazlar. Ayrıca, 65 yaşını doldurmuş olan kişiler de SRC belgesi alamazlar. 65 yaşından önce SRC belgesi alanların belgesi, yaşları dolduktan sonra geçersiz oluyor.

Bazı suçlar nedeniyle hüküm giymiş olan kişiler de bu belgeyi alamıyorlar. İnsan kaçakçılığı, ölümlü suçlar, terör, uyuşturucu, ateşli ve delici silah ile yaralama ve gümrük kaçakçılığı gibi suçlardan hüküm giymiş olan kişiler SRC belgelerini alamazlar. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 34. Madde ilk fıkrasında net olarak kimlerin SRC belgelerini alıp alamayacağı net olarak belirtilmiştir. Bu yönetmeliği okuyarak SRC belgeleri ile ilgili net bilgi sahibi olabilirsiniz.

İsg-212x72

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp