Anasayfa » Makaleler » İŞ GÜVENCESİ ve İŞYERİ BAŞARISI

İŞ GÜVENCESİ ve İŞYERİ BAŞARISI

  • 23 Şubat 2022
  • 633 kez görüntülendi

İŞ GÜVENCESİ ve İŞYERİ BAŞARISI

Çoğu insanın bir kariyerde arzu ettiği şeylerden biri iş güvencesidir. Göreceli ve rahat bir şekilde işimizi sürdüreceğimizden ve işimizi kaybetmemize neden olabilecek çeşitli riskler konusunda endişelenmemize gerek kalmadığından emin olduğumuzda, daha iyi bir iş çıkarmaya ve kariyerimizi geliştirmeye odaklanabiliriz. Bu nedenle, işverenler ve işletme sahipleri, işyeri üretkenliğini ve başarısını artırmak için net bir iş güvencesi politikası geliştirmeli ve iletmelidir.

İŞ GÜVENCESİ NEDİR?

Özetle iş güvencesi, bir çalışanın dış etkenlerden minimum düzeyde etkilenerek öngörülebilir şekilde gelecekte işini sürdürebileceğinin güvencesidir. Tipik olarak; bir işletme, ekonomik genişleme zamanlarında daha iyi çalışma için çalışanlarına iş güvencesi sunabilir ve bunun tersi de geçerlidir; Durgunluk ve kriz dönemlerinde iş güvencesi genellikle daha kötüdür.

İş güvenliği de endüstriye göre değişir: kolluk kuvvetleri ve sağlık hizmetlerindeki işler, özel sektördeki istihdamdan tipik olarak daha güvenlidir. Bunun başlıca sebeplerinden olan durumlar ise şu şekildedir:

  1. Düzenli ve tertipli olan iş düzeninin sağlanması.
  2. Kontrol ve istikrarın sağlanmasından dolayı, gerekli baskı ve hiyerarşinin korunması.
  3. Can, mal ve işleyişin korunması asına sıkı tertiplerin uygulanması.

Şeklindedir. Bir kuruluşta çalışanların iş güvenliğini etkileyen en kritik faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Ekonomik koşullar.
  • İş şartları. İş patlama yaşıyorsa, daha fazla çalışanı elinde tutabilir.
  • İşe son vermeyi düzenleyen yerel mevzuat. Bazı yerler diğerlerine göre daha ağrısız sonlandırmaya izin verir, bu da iş güvencesini etkileyebilir.
  • Çalışanın performans, eğitim, iş yeri, deneyim vb. bireysel faktörleri.
  • İşçi örgütleri (sendika)
  • Çalışanın beceri ve deneyiminin şirket için ne kadar önemli/değerli olduğu.
İlginizi Çekebilir:  HİZMET AKDİNİN HAKLI FESİH ŞARTLARI
iş güvencesi

İş Güvencesinin Önemi

İş güvencesinin herhangi bir çalışan için çok önemli olduğu nispeten açıktır, ancak aynı zamanda işveren için de aynı derecede önemlidir. Bir çalışan için iş güvenliği, stresin azalmasına dönüşecek olan gelir güvenliği anlamına gelir. Stresli bir çalışan işte daha az üretken olacak ve ayrıca depresyon gibi çeşitli uzun vadeli etkilere neden olabilir.

Örneğin, yerleşik iş güvencesi, daha az çalışan devrine dönüşecek ve bu da işe alma maliyetlerini azaltacak ve şirket için daha iyi bir genel büyüme sağlayacaktır.

İŞ GÜVENCESİNİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI

İş güvencesini sağlamanın başlıca avantajları bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerir:

  • Kariyerlerini ilerletmek için uzun vadeli bir pozisyona yerleşen çalışanlara dönüşecektir. Kariyerlerinde uzun vadeli taahhütleri olan çalışanlar, sürekli işlerini kaybetmekten korkanlara göre kariyer hedeflerine ulaşma şansına sahip olma eğilimindedir.
  • Genellikle işyerinde daha rahat bir atmosfer sağlar.
  • Daha iyi çalışan katılımı ile sonuçlanır. Daha memnun çalışanlar, çalışanların işten ayrılma şansının azalmasına yol açar.
  • Güvenli bir iş, çalışanın verimlilik düzeyini ve üretkenliğini artıracaktır.
  • İşe alım maliyetli olabilir ve önemli ölçüde zaman ve emek tüketebilir. Çalışma güvencesi, daha düşük bir çalışan devir hızına dönüşecek ve bu da işe alım ihtiyacının azalması anlamına gelecektir.
  • Esas olarak azalan işe alım giderleri nedeniyle, kuruluşun mali tablosunun alt satırını iyileştirebilir.
  • Yerleşik iş güvencesi aynı zamanda kuruluşun itibarını ve imajını da artırır. Birçok müşteri, çalışanlarına iyi davranan kuruluşlarla çalışmayı tercih eder.
İlginizi Çekebilir:  HANGİ EHLİYETLE HANGİ TAŞITLAR KULLANILABİLİR?

Bununla birlikte, çalışan iş güvencesini oluştururken göz önünde bulundurulması gereken bazı dezavantajlar vardır:

  • Bir çalışan çok güvenli hale geldiğinde, üretkenlik ve verimlilik düzeyleri için ters tepebilecek şekilde kendilerini geliştirme açlığını kaybedebilir. Bu, kötü performanslar, kaçırılan teslim tarihleri ​​ve genel olarak kötü sonuçlar gibi şeylere neden olabilir.
  • Çalışanlar atanan iş yüklerine güvenebilir ve yaratıcı olmak için hiçbir teşvik görmeyebilir. Buda çalışanların iş haklarına dayanarak daha az çalışma gibi tipik sorunlara neden olabilmektedir.
  • Can sıkıntısına neden olabilir ve uzadığında çalışanın kendini işe yaramaz ve depresif hissetmesine neden olabilir.
iş güvencesi

UYGULAMADA ÇALIŞAN İŞ GÜVENLİĞİ

İş güvencesi kurmak, yasal bir sözleşme kurmanın çok ötesindedir ve merkezinde işveren ile çalışanlar arasında iyi bir ilişki vardır. İş güvencesinin sağlanmasında ve işyeri memnuniyetinin artırılmasında bazı önemli uygulamalar şunlardır:

  • ŞİRKET İÇİ, DAİMİ ÇALIŞANLARA ÖNCELİK VERİN

Günümüzde, özellikle teknolojik gelişmeler sayesinde, serbest çalışanlarla ve uzaktan çalışanlarla çalışmak cazip gelebilir. Ancak, kuruluşunuzda yüksek kaliteli yetenekleri tutmak ve bunlara değer vermek de önemlidir. İşe alım sürecine, önceden belirlenmiş bir fesih tarihi olan bir çalışanı işe almak yerine, bir çalışan tutma programı olarak yaklaşmak en iyisidir.

  • ÇABALARINIZI GÖRÜNÜR BİR ŞEKİLDE İLETİN
İlginizi Çekebilir:  PROSES GÜVENLİĞİ

Çalışanlarınızla daha sık etkileşim kurmaya çalışın ve görüşlerinizi, beklentilerinizi ve gelecek planlarınızı mümkün olduğunca açık bir şekilde iletin. İşle ilgili olmayan konular da dâhil olmak üzere çalışanlarınızla her şeyi tartışmaktan korkmayın.

  • BEKLENTİLERİ YÖNETİN

Çalışanlar ve işveren arasındaki profesyonel bir ilişkide, psikolojik sözleşmenin yazılı, yasal sözleşmenizden çok daha önemli olabileceğini anlamak önemlidir. Psikolojik bir sözleşme, bir işveren ve çalışan arasında, kısaca beklentileri yöneten yazılı olmayan bir sözleşmedir.

İşverenler, bu yazılı olmayan beklentilerin mümkün olduğunca çoğunu not almalı ve çalışanınızdan da aynısını yapmasını istemelidir (ve zamanı geldiğinde size hatırlatmalarına izin verin). Yine somut iş güvencesinin yaratılmasında şeffaflığın korunması çok önemlidir.

Gerekli Altyapı ve Araçları Sağlamak

İşlerini iyi yapmaları için gerekli araçları sağlamazsanız, bir çalışanın güvende olduklarını düşünmesini sağlayamazsınız. İhtiyaçlarını anlayın ve ihtiyaç duydukları altyapı ve araçları sağlayın. Örneğin, bu araçların temininde bütçe sorunları varsa, durumu ilgili çalışan(lar)la tartışın ve birlikte bir çözüm bulun.

Çözüm

Çalışanların iş güvencesini sağlamak ve sürdürmek, esasen şirketin ancak yapı yönetiminin uyguladığı kadar iyi olacağını kabul etmesiyle ilgilidir. Bu nedenle, iyi çalışma güvencesi ve istikrarı, uzun vadede işyeri başarısını artıracaktır. Modern çağın ekonomisi ve uzaktan çalışma, fiziksel ilişkiler ve kalıcı iş güvenliği geçmişte kalmış gibi görünse de, bunlar her zamankinden çok daha kritik. Çalışanlarınıza sizinle çalışmaya devam etmeleri için istikrar sağlayarak, kuruluşunuzun maliyetlerini düşürürken üretkenliklerini artırabilirsiniz.

isghizmetleri.info logo

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz